Hart van Holland online - Bewoners recreatieparken doen van zich spreken
zondag, 20 september 2020

Bewoners recreatieparken doen van zich spreken

Geplaatst op: 27-05-2013

Zuidplas – Ze zaten tijdens de vergadering van de commissie Ruimtelijke Plannen op 21 mei als een rood geklede eenheid op de publieke tribune. Ruim dertig permanente bewoners van recreatieparken de Poldertuin en ’t Vissertje in Moordrecht zijn gestart met actievoeren tegen de handhavingen die de gemeente momenteel tegen hen uitvoert. Tegen het gebruik in kreeg hun voorzitter bij de commissie toch het woord.

Gedurende de vergadering stond het bestemmingsplan Moordrecht Buiten op het programma, waarin onder andere het gebied wordt behandeld waarop de recreatieparken zijn gevestigd. Opvallend is dat geen van de permanente bewoners een zienswijze had ingediend tegen dit plan. Nog opvallender was dat, geheel tegen het gebruik in, de voorzitter van vereniging De Poldertuin/ ’t Vissertje de gelegenheid kreeg om in te spreken bij het agendapunt. Normaal gesproken is het een vereiste dat de inspreker zelf een zienswijze heeft ingediend voordat hij of zij in de gelegenheid wordt gesteld om persoonlijk het woord tot het college en de commissieleden te richten. Op de vraag waarom geen van de permanente bewoners een zienswijze had ingediend antwoorde de voorzitter dat hij van mening is dat dit toch geen wijziging van het bestemmingsplan als gevolg zou hebben.

Marc Lansink (CDA) toonde zich gepikeerd over de acties van de bewoners van de recreatieparken. “Door geen zienswijze in te dienen hebben zij hun kans verspild om op een democratische manier de dialoog aan te gaan. Ik wil deze avond dan ook geen discussie voeren over dit onderwerp.” Daar voegde het commissielid aan toe dat hij de slogan van de actievoerders onzin vindt. In flyers geven de permanente bewoners aan dat Zuidplas een miljoen uitgeeft om mensen van de recreatieparken weg te pesten terwijl er ondertussen wordt bezuinigd op onder andere gezondheidszorg en kinderopvang. “Er worden verbanden gelegd die niets met de werkelijkheid te maken hebben”, aldus Lansink. Het CDA kreeg bijval van Ferry van Wijnen (VVD): “De commissie is bedoeld voor technische discussies, niet voor politieke zaken. Ik denk dat we er wijs aan doen om het geval van de permanente bewoners op dit moment niet bespreken.”

Zowel CDA als VVD heeft eerder aangegeven fel tegenstander te zijn van permanente bewoning. Ook een dubbele bestemming, waar de actievoerders naar streven, zien deze partijen niet zitten. De confessionelen en de liberalen krijgen steun van alle andere partijen, behalve de SP en GBZ Zuidplas. Martien Zijderhand (GBZ) pleitte voor een discussie tijdens de volgende raadsvergadering om helderheid te kunnen verschaffen aan de bewoners. “Het is duidelijk dat de permanente bewoners in een moeilijk parket zitten. Ik zeg niet dat wij ze kunnen helpen, maar we kunnen wel een eind maken aan de onzekerheid”, aldus het commissielid.

Erwin van ’t Hof

Aantal keer bekeken: 1409 | Er zijn nog geen reacties geplaatst