Hart van Holland online - Klimmen en bananen eten voor de aapjes
vrijdag, 21 september 2018

Klimmen en bananen eten voor de aapjes

Geplaatst op: 24-09-2014

Deelnemers bedwingen de klimmuur in Bergschenhoek. Ze klommen zaterdag 4.478 meter voor het goede doel: Stichting Aap en Stichting Jaan.

Bergschenhoek – Als aapjes klimmen ze de klimberg in het Rottemeren-gebied op. Ongeveer tachtig klimfanaten zijn zaterdag afgekomen op het jubileum van klimcentrum Monte Cervino bij Outdoor Valley.

Om het twintigjarig bestaan van de klimberg te vieren, is een ludieke actie op touw gezet. Organisator Bibi van der Meer staat in een partytent die uitpuilt van de bananen. Ze deelt de vruchten gratis uit. "Ze zijn allemaal geschonken door bananenbedrijf Turbana'', vertelt Van der Meer. "Dat past bij de actie van vandaag."

Ter ere van het jubileum wordt er geld opgehaald voor Stichting Aap en Stichting Jaan, die beiden veel doen voor het welzijn van de apen. Teams klimmen speciaal voor de dieren 4.478 meter op de berg in estafettevorm. Alles binnen tien uur. In een mum klauteren de deelnemers omhoog, aanvankelijk nog in de mist. De meesten hebben flinke klimervaring, zoals Jeroen. "Nu sponsoren vrienden en familie onze groep om binnen de tijd de eindstreep te halen", legt Jeroen uit.
Jeroen en tientallen anderen klimmers halen gezamenlijk geld op voor het goede doel. De natuur is hartstikke belangrijk, zo weet Bibi van der Meer. En de dieren worden wel eens vergeten in deze tijd waarin de strijd om geld en macht vaak de overhand hebben.

"Apen hebben vandaag de aandacht,'' zegt Van der Meer. "Behalve de bananen die we uitdelen, hebben we in plaats van estafettestokjes apenstaartjes die doorgegeven moeten worden tussen de klimmers. Maar het heeft een serieuze ondertoon. Mensen moeten ook zelf hun borden en bestek meenemen om te eten, er zijn geen plastic bordjes. We verkopen honderd procent ecologisch klimuitrusting en er wordt gecarpoold. Het is zo 'eco' als het maar kan!"

Twintig jaar geleden opende eigenaar Peter Loef Klimcentrum Monte Cervino. "Ik maakte zelf het ontwerp en werkte het technisch uit. Daarna gingen we 's avonds in een fabriek de betonelementen maken om ze later met hijskranen in elkaar te laten zetten als een puzzel."

Boyan Ephraim

Aantal keer bekeken: 1618 | Er zijn nog geen reacties geplaatst