Google

sHarjeet 

Hart van Holland online - Lezing omdenken door Berthold Gunster
maandag, 25 juni 2018

Lezing omdenken door Berthold Gunster

Geplaatst op: 13-11-2013


Waddinxveen – Omdenken, mogelijkheden zien in plaats van problemen lijkt hot in Waddinxveen: voor een uitverkochte zaal presenteerde Berthold Gunster in speeddrive op dinsdag 5 november zijn filosofie. “We hadden nòg honderd kaarten kunnen verkopen,” glundert Ton Willem Burger, mede-organisator namens boekhandel Burger, “maar dat staat de brandweer niet toe.” Gunster toont aan dat problemen voornamelijk verdraaide feiten zijn. “Je wilt iets. Als niet gebeurt wat jij wilt, noem je het een probleem. Dat is het niet. Het is een feit.”

“Wind. Wind is een probleem. Je fietst. Je hebt wind tegen. Dat kan anders. In Groningen zijn fietsroutes waarbij je altijd wind mee hebt. Voor het traject met tegenwind worden bussen ingezet. Dàt is omdenken. Stel het probleem niet centraal. Stel mogelijkheden centraal.” Berthold Gunster (1959), schrijver, theatermaker en trainer, is op dreef en rijgt voorbeeld na voorbeeld om de belangstellenden mee te nemen in het avontuur dat ‘omdenken’ heet. Hij daagt de zaal uit oplossingen te formuleren bij herkenbare problemen: hangjongeren, concurrentie, relatieproblemen, puberteitsperikelen. “Kun je het probleem omdenken? Beweeg niet van het probleem af maar er naar toe”, stelt Gunster.

Eenmaal per jaar organiseren boekhandel Burger en de bibliotheek gezamenlijk een schrijversavond. Burger: “We zijn trots dat we Gunster hebben kunnen strikken. Hij is enorm populair en dat zie je: de honderd kaarten waren in een mum van tijd verkocht.”

Serieuze gezichten en lachsalvo’s wisselen elkaar af tijdens de voordracht die het midden houdt tussen een lezing en cabaret. Gunster weet op eigenzinnige manier de zaal te betrekken in zijn gedachtegoed. “Zeg ja tegen de dingen waar je last van hebt. Maak van een probleem een feit en van een feit een mogelijkheid.” Hij vertelt over ouders en hun zoon. “Er was constant strijd omdat hij z’n examenjaar verslonsde. Tot ze bedachten zitten blijven betekent dat hij een jaar langer thuis zou blijven wonen. Dat hebben ze hem verteld. Verdere aanmoediging tot studeren bleek niet nodig.” De kern van het omdenken schuilt in de benadering: laat los wat je wilt. Denk het probleem om. Neem gemeente Gent die veel last had van ‘wildplakkers’. Alle maatregelen, sancties en controles werkten averechts. De gemeente gooide het roer om: in plaats van het wildplakken te verbieden, plakte de gemeente zelf stickers over de pamfletten met teksten als ‘afgelast’, ‘uitverkocht’. In no-time was het probleem opgelost.

Dragan Jacobi verbaast zich over het geringe aantal mannen in de zaal. “Terwijl de filosofie van Ja-en echt een mannending is. Ik heb zijn titel ‘Ja-maar, wat als alles lukt’ op mijn nachtkastje. Ik noem het mijn blauwe bijbel.” (vanwege de blauwe omslag, red.) Bibliotheekmedewerker Chrissy is minder enthousiast. “Ik vind het moeilijk, ben een pessimist. Maar, ik blijf proberen.” Ook Mieke van Dijk relativeert: “Dit is nog niet waarvan ik denk ‘verfrissend’. Veel dingen had ik zelf al bedacht. Maar ik ben dan ook een optimist.” Intussen ratelt Gunster door. “Hou op met ja-maar. Zeg ja-en. Lekke band? Erger je niet maar ga lopen. Ik denk wel eens, hadden ze de fiets maar nooit uitgevonden. Scheelt weer een probleem.”

Kristien Zuidland
 


Aantal keer bekeken: 1236 | Er zijn nog geen reacties geplaatstDeel dit bericht op uw:
Facebook Twitter Google+ Linkedin

ReactiesCONTACT:
Noordelijke Dwarsweg 1a,
2761 GA Zevenhuizen
 

deel deze pagina op uw:

Facebook Twitter Google+ Linkedin