zondag, 22 oktober 2017

Mirjam Langerak-Van Leeuwen runt eerste minibieb in Zuidplas

Geplaatst op: 26-12-2013

Mirjam Langerak-Van Leeuwen, met zoontje Jos: “Ik wilde graag iets in de buurt om het leuker te maken met elkaar.”

Moerkapelle – Een theorieboek voor rijbewijs B, een knutselboek voor kinderen, werken van W.G. van der Hulst, Kluun en een verhaal over Pinokkio. Zomaar een greep uit de collectie boeken die te vinden is in de eerste en enige minibibliotheek in Zuidplas. Iedereen mag er – 24 uur per dag – gratis uit lenen en ruilen.

Mirjam Langerak-Van Leeuwen (28) en haar man Arjan (31) ‘importeerden’ het idee én de eerste boeken voor hun Moerkapelse minibieb uit Oud-Beijerland. “We gingen daar naar het strand en zagen er een hangen. Ik vond het zo leuk, dat ik gelijk naar de eigenares ben gegaan om tips te vragen. En de boeken die we bij ons hadden, hebben we ook meteen maar geruild.”

De oorsprong van de minibibliotheek ligt veel verder weg. In Amerika is de 'little free library' vooral op het platteland inmiddels een bekend fenomeen. Ene Todd Bol bouwde enkele jaren geleden de eerste, als herinnering aan zijn moeder, die een fervent boekenliefhebber was. Sindsdien zijn de kleine boekenkastjes aan de straat wereldwijd bezig aan een opmars.

Aan het Moerkapelse Willem-Alexanderplantsoen klusten de Langeraks afgelopen zomer aan hun hobby-project. In het kastje staan zo’n vijftig boeken, op zolder staan er nog eens tweehonderd. “Allemaal gekregen, mensen kwamen in het begin met boodschappentassen vol aan de deur.”

Vooral de kindercollectie loopt hard. “In het dorp wonen veel paardenmeisjes, dus de paardenboeken worden veel geleend. Voor jongetjes heb ik helaas nog niet zoveel boeken. Ik zet er ook weleens Donald Duckpockets in, voor kinderen die niet zo van lezen houden.”

Voor één ding staat Langerak garant: “In onze bieb zit geen rommel.” Om een goede selectie te kunnen maken, is – bijna – alles wat in het kastje staat, eerst
gelezen. Door man Arjan welteverstaan, want, zo biecht de eigenaresse op: “Toen ik hiermee begon hield ik helemaal niet van boeken. Ik had niets met lezen.”

Het was vooral het sociale aspect van de minibieb, waarover Langerak – die inmiddels ook graag een boek mag openslaan – enthousiast raakte. Het 'broeide' al langer. “We zijn allemaal zo druk met ons eigen leven. Toen ik een paar jaar geleden met een gescheurde enkel op de bank lag, merkte ik opeens hoe stil het was. Bijna iedereen in de buurt was aan het werk. Toen er toch een overbuurvrouw kwam vragen of ze boodschappen voor me kon doen, vond ik dat geweldig. Ik vind het fijn als mensen naar elkaar omkijken en dingen delen. Met de minibieb wil ik daaraan bijdragen.”

Ook op andere manieren probeert Langerak het leuker te maken met elkaar. “Ik heb een vriend van 73 met wie ik elke maandagavond bel. Dan praten we over van alles en nog wat en hij vertelt me dingen over vroeger. Eens in de twee weken ga ik naar hem toe, en dan kom ik thuis met allerlei producten die hij in zijn kas heeft gekweekt. Hij zegt altijd: ‘Jij geeft me jouw gezelligheid, ik geef jou mijn groenten.’ En ik deel het thuis dan weer met mensen in de buurt.”

Groenten delen, planten ruilen, samen een auto rijden, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander; in de door de overheid gewenste participatiemaatschappij zal dit soort initiatieven naar verwachting steeds meer voorkomen. De minibieb sluit er helemaal op aan.

Langerak is tevreden over de aanloop die ze tot nu toe heeft. “Toen ik van de zomer in mijn hangmat in de tuin lag, hoorde en zag ik regelmatig mensen bij de bieb. Buren, maar ook mensen uit de andere kant van het dorp. En een mevrouw in een scootmobiel, die de bibliobus niet in kan, maar uit de minibieb prima boeken kan lenen.”

Langerak vertrouwt erop dat geleende boeken ook weer terugkomen. “Ik controleer dat niet. Wie steelt, is een dief, denk ik altijd maar, en die kan zich nooit gelukkig voelen.”

Judith Rikken

Aantal keer bekeken: 2311 | Er zijn nog geen reacties geplaatst