Hart van Holland online - Nostri Mundi wil vooroordelen over Polen wegnemen
zaterdag, 23 maart 2019

Nostri Mundi wil vooroordelen over Polen wegnemen

Geplaatst op: 24-11-2014

Goocheltruc bij de opening: de schaar was eerst nog pen

Waddinxveen – Het integratiecentrum Nostri Mundi (onze wereld) werd woensdag 19 november geopend door burgemeester Bert Cremers en de plaatsvervangende Poolse ambassadeur Piotr Perczynski. Het pand aan de Nesse werd in een jaar tijd verbouwd; de honderd aangemelde migranten kunnen er terecht voor onder andere taalles, training en voorlichtingsavonden.

De stichting Nostri Mundi zet zich in voor integratie van voornamelijk Poolse, maar ook Bulgaarse, Roemeense en Hongaarse migranten. Taallessen geven is één van de middelen; Nederlands aan Poolse volwassenen en Pools aan hun kinderen die in Nederland geboren zijn. Ook wordt er training gegeven in het schrijven van een goede sollicitatiebrief en CV en zijn er voorlichtingsavonden en spreekuren over bijvoorbeeld huisvesting, gezondheidszorg en verzekeringen.

Dat is volgens voorzitter Ewa Szalwinska, die negentien jaar geleden naar Nederland kwam, allemaal nodig om de vooroordelen over Polen weg te nemen. Ze vertelt dat Polen vaak helemaal alleen naar Nederland komen en werk onder hun niveau moeten doen. Ze noemt als voorbeeld een Poolse die verschillende talen heeft gestudeerd, maar eenmaal in Nederland rozen sorteert. Eenzaam zijn, onder je niveau werken en de taal niet spreken zijn dé ingrediënten voor een mens om overlast te geven, als je het Szalwinska vraagt. Door migranten beter te helpen bij het vinden van een baan, het leren van de taal én een ontmoetingsplaats te zijn voor ‘lotgenoten’, moet dit voorkomen worden. Dat is het doel van de stichting. De keuze om zich in Waddinxveen te vestigen, vond de voorzitter eenvoudig: “Waddinxveen is een hele vriendelijke gemeente.”

Arien van Ginkel

Aantal keer bekeken: 1071 | Er zijn nog geen reacties geplaatst