woensdag, 20 september 2017

Verbijstering rondom hoorzitting scholen

Geplaatst op: 14-10-2015

In maart van dit jaar werd nog gedemonstreerd door de scholen voor een gymzaal, maar niet met de bedoeling om de nieuwbouwplannen op te schorten.

Waddinxveen –De basisscholen hebben bij een hoorzitting vorige week hun ongenoegen geuit over het uitblijven van de gewenste en toegezegde nieuwbouw op het voormalige WSE-terrein. Gemeenteraadsleden wezen op hun beurt met hun vinger naar de scholen die het onderling niet eens zouden zijn over de locatie en over de faciliteiten, waardoor de nieuwbouw op losse schroeven is komen te staan.

“Opmerkelijk dat na ruim tien jaar overleg er geen eenduidige informatie is over de wensen voor mogelijke nieuwbouw van een schoolgebouw, tussen schoolbesturen en gemeenteraad.” Het was een veelgehoorde opmerking na afloop van de hoorzitting. De gemeente had al in eerder stadium een besluit tot nieuwbouw genomen, maar door berichten dat de directies van de scholen het onderling niet eens zouden zijn, de Theo Thijssenschool zou afhaken, de Regenboogschool op twee locaties wilde blijven en dat een gymzaal een vereiste zou zijn, heeft de gemeente het nieuwbouwplan ingetrokken.

Bij de hoorzitting waren alle politieke fracties aanwezig en konden afgevaardigden van de betrokken scholen om de beurt hun visie geven over uitstel van de nieuwbouw. De Theo Thijssenschool, de Regenboogschool en de Willem Alexanderschool werden alle drie vertegenwoordigd door de voorzitter van bestuur, de schooldirecteur en een lid van de medezeggenschapsraad. Tijdens de hoorzitting bleek dat de scholen wel degelijk op één lijn zitten en dat van afhaken geen sprake zou zijn. Ook het ontbreken van een gymzaal in een nieuw schoolgebouw zou voor alle schoolbesturen geen breekpunt zijn.

Gert Schenk, voorzitter van de stichting Klasse namens de Theo Thijssen school, verwijt de gemeente ‘een zwalkend beleid’. “Ik heb in de regio voor vele scholen nieuwbouw gepleegd, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. We komen zeker twee klaslokalen tekort en het noodzakelijk onderhoud aan het gebouw is steeds uitgesteld. Nu kunnen we niet meer wachten en moeten onderhoudskosten gaan maken voor een korte periode. Zonde van het geld”, aldus Schenk. Ook Bert Wiltink, directeur ad interim van de Willem Alexanderschool, meent dat ‘zijn school’ door achterstallig onderhoud nu in een slechte staat verkeert. “Maar de onzekerheid waarin we verkeren, is de slechtst denkende situatie en daar wil ik vanaf.”

Saskia van den Akker, directeur van de Regenboogschool, zegt dat door onjuiste informatie, ouders onzeker worden en niet weten waar ze aan toe zijn. “De situatie van nu is slecht voor het onderwijs. We willen wél graag naar één locatie en een gymzaal is een wens, maar geen breekpunt. We hebben een ventilatieprobleem en het gebouw heeft geen dubbel glas. Dat is niet prettig. Kinderen met problemen aan de luchtwegen melden zich niet meer aan”, meent Van den Akker.

Volgens alle schoolbesturen is het verschil van inzicht over wel of geen gymzaal door de gemeente zelf in de wereld geholpen; door te vragen wat de wensen zijn. Elke school wil wel graag een gymzaal, maar dit mag vanwege het ontbreken van de financiën geen breekpunt zijn. Zowel de politiek als de scholen dringen nu aan op een snel besluit.

Ruud Groot

Aantal keer bekeken: 848 | Er zijn nog geen reacties geplaatst