Google

sHarjeet 

Hart van Holland online - Zwanendrifter
dinsdag, 27 juli 2021

Zwanendrifter

Geplaatst op: 05-05-2013


Waddinxveen - Onlangs was ik getuige van de praktijken van een zwanendrifter. Deze man ‘houdt’ in de regio geleewiekte zwanen die nesten bouwen en jongen krijgen. Leewieken is het zonder verdoving afknippen van het middenhandsbeen bij vogels die daardoor nooit kunnen vliegen. Als de jongen geboren zijn, worden ze door de zwanendrifter gevangen en geleewiekt, om ze vervolgens aan hun lot over te laten. Maanden later keert hij terug en vangt ‘zijn’ zwanenjongen om ze te verkopen.

Ik zag hoe bruut het eraan toe gaat: zwanendrifter grijpt vader zwaan bij één vleugel, sleurt die weg en smijt hem in een sloot. Het beest is volkomen in paniek en kotst zijn gehele maaginhoud uit terwijl hij hulpeloos in de klauwen van de man bungelt. Ondertussen drijft een helper vier jongvolwassen zwanen naar een huizenrij en grijpt ze, om ze vervolgens naar een auto te slepen. Daar worden de zwanen vastgebonden en in de wagen gegooid. De mannen stappen in hun auto en kiezen het hazenpad. Het is pure dierenmishandeling en dat alles op klaarlichte dag, aan de Zuidplaslaan in Waddinxveen. Opvallend, want de zwanendrifter mag hier zijn ‘werk’ niet doen!

Zwanendriften is verboden, maar mag in het Groene Hart worden voortgezet omdat de overheid zegt dat het om in gevangenschap geboren vogels gaat. Daarnaast had de zwanendrifter tot 1 april een ontheffing van de ringplicht voor ‘zijn’ zwanen, die het hem mogelijk maakt ze te slachten (levende ‘siervogels’ moeten standaard geringd zijn). Hoewel de zwanendrifter heeft aangegeven dat hij geen zwanen meer slacht, heeft hij een nieuwe ontheffing aangevraagd. Een regel waaraan de zwanendrifter zich moet houden, is dat hij zijn ‘werk’ alleen mag doen met toestemming van de eigenaar van de grond waarop ‘zijn’ zwanen zich bevinden. Waddinxveen heeft hem géén toestemming gegeven. De zwanendrifter lapt dat echter aan zijn laars en geeft daarmee de gemeente en haar inwoners een dikke middelvinger in hun gezicht.

Momenteel is de zwanendrifter op pad om een nieuwe generatie zwanen te verminken ter meerdere eer en glorie van zijn portemonnee. Daarom een oproep aan gemeenten in het Groene Hart: handhaaf uw beleid en stop de zwanendrift!

Meer weten? http://zwanendrifter.blogspot.nl/ 
De auteur van bovenstaande brief is bekend bij de redactie.
 


Aantal keer bekeken: 29172 | Er zijn nog geen reacties geplaatstDeel dit bericht op uw:
Facebook Twitter Google+ Linkedin


Reacties
CONTACT:
Noordelijke Dwarsweg 1a,
2761 GA Zevenhuizen
 

deel deze pagina op uw:

Facebook Twitter Google+ Linkedin