Home » Midden juli gaan de temperaturen omhoog: ventileren van groot belang

Midden juli gaan de temperaturen omhoog: ventileren van groot belang

ventilatie

07-07-2022 – Het zomerse weer is onderweg: na dit weekend stijgen de temperaturen. De verwachting is dat het ook in die weken daarna heerlijk weer zal blijven met een gemiddelde temperatuur van 25 graden of meer. Het ventileren van je woning op zomerse dagen is van groot belang: toch is het niet verstandig om de gehele dag te ventileren. Zo dringt de warmte snel je woning binnen. Ventileren op tropische dagen: hoe pak je dat aan?

Het belang van ventileren

Iedere dag wordt er veel vocht geproduceerd in je woning: bijvoorbeeld door mensen, huisdieren, planten maar ook koken, douchen en de was ophangen dragen bij aan het ontstaan van vocht in huis. Door middel van ventilatie wordt de vochtige lucht afgevoerd en vervangen door droge, schone lucht. Dit is erg belangrijk voor je gezondheid. Te weinig ventilatie leidt tot diverse vochtproblemen en gezondheidsklachten.

Ventilatie is één van de belangrijkste methodes van vochtbestrijding. Maar, bij tropische temperaturen loopt de temperatuur in huis snel op als je veel ventileert. En dat wil je dan juist niet.

Ventileren bij zomerse temperaturen: hoe doe je dat?

De gemeente Den Haag raadt inwoners aan om overdag de ramen, deuren en ventilatieroosters gesloten te houden. Ook het sluiten van de gordijnen en zonwering houdt de warmte buiten de deur. Zet ’s avonds wanneer het afkoelt de ventilatieroosters, ramen en deuren weer open om zo de lucht in de woning te verversen. Houdt dit het liefst ook ’s nachts open.

Een andere manier voor ventilatie in de zomer is een airco. Een airco koelt niet alleen de lucht in de woning, maar voert vervuilde lucht ook af en laat frisse lucht de woning binnen. Ook een mechanisch ventilatiesysteem is een optie.

Ventileren in het voorjaar, najaar en de winter

In de andere seizoenen ligt de temperatuur overdag een stuk lager. Het wordt aangeraden om de ventilatieroosters niet te sluiten. Zet ramen en deuren minimaal 15 minuten per dag open: ook in de winter. Koele, droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige, vervuilde lucht.