Home » Horeca in Amsterdam: Hoe help je jouw koffiemachine de zomer door

Horeca in Amsterdam: Hoe help je jouw koffiemachine de zomer door

koffie amsterdam

Horeca in Amsterdam: Hoe help je jouw koffiemachine de zomer door

11 – 7 2024 – In de bruisende wereld van de horeca van Amsterdam is een goed werkende koffiemachine cruciaal. Met name in de zomer is het cruciaal om een goed werkende koffiemachine te hebben.

In dit artikel neemt Wietec neemt je mee en geeft handige tips hoe jij kunt omgaan met de drukte, zelfs tijdens piekmomenten.

Omgaan met drukte

Drukte kan een uitdaging zijn voor elke koffiebar of restaurant, maar met de juiste aanpak kan het ook een kans zijn om te schitteren. Hieronder staan slimme tips hoe je als horeca in Amsterdam je koffiemachine kunt voorbereiden op de drukte.

Efficiënte workflow

Zorg voor een gestroomlijnde workflow achter de bar door een duidelijke procedure op te stellen voor het malen van bonen, het zetten van koffie en het serveren aan de klant. Het toewijzen van specifieke taken aan verschillende teamleden helpt overlappingen te voorkomen en versnelt het proces. Maak gebruik van technologie zoals ordermanagementsystemen om bestellingen efficiënt te verwerken en te prioriteren.

Voorbereiding

Bereid zoveel mogelijk voor tijdens rustigere periodes door bijvoorbeeld een voorraad bonen vooraf te malen en ervoor te zorgen dat alle benodigde materialen binnen handbereik zijn. Dit minimaliseert de wachttijd voor klanten tijdens drukke periodes. Het vooraf klaarmaken van melkkannen, kopjes en lepels kan ook tijd besparen tijdens piekmomenten.

Reserveonderdelen

Zorg ervoor dat je altijd reserveonderdelen bij de hand hebt voor snelle vervanging indien nodig, zoals zeefjes en dichtingen. Dit voorkomt onverwachte uitval van de koffiemachine. Bewaar een lijst met contactgegevens van leveranciers en monteurs voor het geval er een reparatie nodig is.

Onderhoud van de Koffiemachine

Een goed onderhouden koffiemachine gaat langer mee en levert consistent goede koffie. Vooral bij drukte is het cruciaal om je koffiemachine regelmatig te onderhouden. Hieronder vind je informatie over welke werkzaamheden je hiervoor moet doen.

Dagelijks reinigen

Maak er een gewoonte van om de machine dagelijks schoon te maken, inclusief het legen van de koffiediklade en het reinigen van de zetgroep. Dit bevordert niet alleen de hygiëne, maar verlengt ook de levensduur van de machine. Besteed speciale aandacht aan de stoompijp om melkresiduen te verwijderen die bacteriën kunnen veroorzaken.

Regelmatig ontkalken

Kalkaanslag kan de werking van de machine verminderen, dus ontkalk de machine regelmatig volgens de instructies van de fabrikant om de beste prestaties te behouden. Het gebruik van gefilterd water kan ook helpen om kalkaanslag te verminderen en de smaak van de koffie te verbeteren.

Filters vervangen

Vervang filters op tijd om de kwaliteit van de koffie te waarborgen en verstoppingen te voorkomen. Controleer regelmatig of alle filters goed functioneren en houd een schema bij voor wanneer elk filter voor het laatst is vervangen. Dit helpt om een consistente smaak en kwaliteit te behouden.

Gebruik en instellingen

Een goede koffiemachine biedt veel mogelijkheden, maar het juist afstellen ervan is cruciaal. Met name in tijden van drukte is dit cruciaal.

Maalgraad en dosering

Experimenteer met de maalgraad van de bonen en de dosering om de smaak van de koffie aan te passen aan de voorkeuren van je klanten. Een fijn afgestelde maalgraad en consistentie in dosering zorgen voor een uitstekende kop koffie. Houd rekening met de variëteit van de bonen en pas de instellingen aan op basis van hun specifieke kenmerken.

Temperatuur en druk

Controleer regelmatig of de watertemperatuur en de pompdruk binnen de aanbevolen niveaus liggen en pas deze instellingen aan indien nodig voor optimale smaakextractie. Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken in de smaak en kwaliteit van de koffie. Zorg ervoor dat je begrijpt hoe je machine werkt en gebruik deze kennis om de beste resultaten te behalen.

Training van het personeel

Zorg ervoor dat al het personeel getraind is in het gebruik en de onderhoudsprocedures van de koffiemachine. Dit zorgt voor consistentie en kwaliteit in de koffie die aan de gasten wordt geserveerd. Regelmatige training en bijscholing kunnen helpen om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en trends in koffiezetten.