Google

sHarjeet 

Hart van Holland online - Columns
zondag, 20 mei 2018

Columns

28-05-2017

26 duizend klachten

Het is het voorbij! Woensdag werden de laatste eindexamens afgenomen. Positief ingesteld als ik ben tel ik de herkansingen niet mee. Iedereen gaat in een keer slagen!

1890 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
14-05-2017

Scriptie

Geachte lezer. Verwacht de komende weken niet te veel van mij. 

1727 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
30-04-2017

Muggenziften?

Ik zocht een woord voor de titel en gaf mezelf hints: het moet betrekking hebben op ogenschijnlijke onbenulligheden en het moet iets zijn waarvan je liever niet beticht wordt. Mierenneuken leek me ongeschikt. Zulk taalgebruik kan als onzedelijk worden ervaren. Haarkloven was een optie, maar bij dat woord moet ik aan agressieve shampoocommercials denken. Wist je dat iemand die pezeweeft ook punaisepoetser kan worden genoemd? Die kende ik nog niet. 

1722 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
16-04-2017

Hiphop = literatuur

Mensen kennen mij langer dan vandaag. Hiphop en literatuur zijn twee van mijn grote liefdes. Het bericht over Nederhop en Mulisch dat vorige week de ronde deed werd mij van alle kanten toegestuurd. 'Nederhoppers creatiever met taal dan Mulisch', drukte de Volkskrant pontificaal op de voorpagina. 'Deze rappers kennen meer woorden dan Harry Mulisch', kopte NOS. 'Rapgroep Zo Moeilijk heeft groter vocabulaire dan Harry Mulisch', aldus NU.nl. 

2114 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
02-04-2017

KloofKloof

Op de dag van de verkiezingen was ik net verhuisd naar een studentenhuis in een rustige wijk in Utrecht. Mijn nieuwe huis staat, net als mijn ouderlijk huis, tegenover een basisschool. Je kunt de jongen wel uit Zevenhuizen halen, maar Zevenhuizen niet uit de jongen.

1753 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
19-03-2017

Bril

Vroeger had ik de ogen van een havik. Dat is prettig voor een kleine doerak. Bij het uithalen van fratsen - belletje lellen, fikkie stoken, door het raam op andermans televisie zappen - had ik naderend onheil in de vorm van boze buren al snel in de gaten. Geen gezeik, Pepijn op de uitkijk.

1705 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
22-01-2017

De digitale doodsteek

Die keer dat kleine Pepijn zei dat baby's uit het hoofd komen. Het is zo'n 'wat-dat-kind-toen-toch-voor-onzin-uitkraamde'-anekdote die het goed doet op etentjes van mijn ouders. 

1797 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
15-01-2017

Lijstjes

Voor goede voornemens maakte ik tot voor kort lijstjes. Meer van het een (sport) en minder van het ander (nagelbijten), vaker dit (sporten, maar ook familiebezoek) en somser dat (roken), langer zus (sporten, maar ook tandenpoetsen) en korter zo (slapen - dan krijg je meer gedaan!). 

2098 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
18-12-2016

Brief

Je moet het maar kunnen. Defensie werkt met die leus, maar de (gemeente)politiek maakt er wat mij betreft ook aanspraak op. Niet alleen is lokale politiek doorgaans hard voor weinig - dat nemen lokale politici voor lief - het wordt vaker hard tegen hard. Vorig jaar was de kerstgedachte in Geldermalsen ver te zoeken toen het gemeentehuis werd bekogeld tijdens een discussie over de komst van vluchtelingen. 

2252 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
04-12-2016

Dobberen dankzij Donald

Nu er in Zuidplas een wethouder is opgestapt en de PVV aan kop gaat in de peilingen voor de verkiezingen valt er lokaal en landelijk van alles te bespreken. Laten we toch verder kijken dan onze West Ring- of Afsluitdijk lang is. De laatste tijd ging geen naam zo vaak over de tong als die van Donald Trump, en dan vooral met betrekking tot de vraag: zal zijn presidentschap het einde van de wereld betekenen?

2105 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
20-11-2016

Durf-ik-zelvers

De Lullo van Jiskefet bestaat niet meer. Dagenlang pizza's bestellen en met een fles bier lamlendig voor de buis hangen is er niet meer bij voor studenten. "De tijd van onbezorrrrgdheid is voorrrrbij", om met een andere serie te spreken. Het idee van het studentenbestaan als luilekkerland is hardnekkig, maar achterhaald.

2454 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
31-10-2016

Kerfstok

Trump zei tegen zijn opponent Clinton: als ik win, laat ik een speciale aanklager aanstellen om onderzoek naar jouw gelieg en bedrieg te doen. Zelfs De Grote Despoten in de wereldgeschiedenis zullen hun dictatoriale trekjes nooit zo expliciet getoond hebben.

2699 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
09-10-2016

Zaanse tragedie

In het toneelstuk Phèdre, geschreven door Jean Racine in 1677, loopt alles in het honderd. Meerdere mensen begaan stommiteiten die leiden tot een vreselijke ontknoping. Zulke dingen gebeuren wel vaker in Griekse tragedies.

2429 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
02-10-2016

Waddinxpedia

Mensen krabben zich niet meer achter de oren tegenwoordig. Wrijven niet meer over hun kin. Ze malen, broeden en prakkiseren - een woord waarbij ik altijd aan stamppot moet denken - niet meer. Als je niet peinst, heb je geen botox nodig en wie hoeft er nog te peinzen met Google binnen handbereik?

2450 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
25-09-2016

De koninklijke kater van het komkommerseizoen

Het komkommerseizoen is slecht verlopen. In Spanje althans, waar volgens groentennieuws.nl sprake is van het slechtste komkommerseizoen in tien jaar. Er werd bijna 15 miljoen kilo meer geproduceerd dan in 2015, maar daar werd 11,6 miljoen minder op verdiend.

2545 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
28-08-2016

Museum

2807 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
14-08-2016

Pokémens Go

Een vriend van mij moest pas gaan wadlopen. Met zijn vriendin. Dat meldde hij in ons groepsgesprek op WhatsApp. Hij zou afgefakkeld worden met de gebruikelijke stijlmiddelen – ‘je zit onder de plak man, het burgermansbestaan lonkt!’ - ware het niet dat hij alle goedkope kritiek direct in de kiem smoorde. 

2879 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
31-07-2016

Sorry

De Amerikaanse acteur en activist Jesse Williams - bekend geworden als Jackson Avery uit de serie Grey’s Anatomy - ontving vorige maand de jaarlijkse BET Humanitarian Award. Bij het in ontvangst nemen van de prijs, uitgereikt door Black Entertainment Television, sprak Williams - wiens moeder en vader respectievelijk Zweeds en Afro-Amerikaans zijn - meeslepende woorden. Williams uitte zich kritisch over de raciale ongelijkheid in Amerika: schijnbaar alomtegenwoordig, niet alleen in de maatschappij maar ook in de entertainmentbusiness. 

2671 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
24-07-2016

Schatgraven

Het grind knarste onder de banden van de auto’s die af- en aanreden op de parkeerplaats bij Château de Châlus-Chabrol. Dit was het kasteel waar Richard Leeuwenhart, van wie ik een Legopoppetje en een levendige fantasie had, in 1199 door een pijl uit een kruisboog was geraakt. De pijl werd Leeuwenhart fataal: zijn wond infecteerde en de vechtlustige koning van Engeland stierf.

3095 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
03-07-2016

DENK en De Waarheid

Val de media aan en ze zullen over je schrijven. Zoals je ziet, ook de lokale columnist waag zich eraan.

2577 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
05-06-2016

Google je straatnaam

‘Gedaalde metallieken / failliete republieken / D’effektenhoek vol vrees.
​De kooplui in perikel / Heel de aard op een karikel / De wereld op de sjees!’ 

2739 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
15-05-2016

De Cultuur en Het Koningshuis

Daar zitten we dan, in Polen. Koffie te drinken in de groene ring, het stadspark van Krakau. Als je bivakkeert in een andere omgeving dan gewoonlijk ben je geneigd te praten over wat dat gewoonlijk nu eigenlijk is - met gewoonlijk bedoel ik: Nederland. Zoiets gebeurt helemaal snel als je in Polen zit met allemaal mensen die Nederlandse taal en cultuur studeren.

3990 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
17-04-2016

Bericht uit Hongarije: Jurassic Park

Freelance verslaggevers Erwin van ‘t Hof en Aurora Peters verblijven negen weken in Hongarije om een documentaireserie te maken over het sluiten van grenzen in Europa. Voor Hart van Holland maken zij drie columns.

2410 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
28-03-2016

Bericht uit Hongarije: Geen fraai verhaal

Freelance verslaggevers Erwin van ‘t Hof en Aurora Peters verblijven negen weken in Hongarije om een documentaireserie te maken over het sluiten van grenzen in Europa. Voor Hart van Holland maken zij drie columns.

4189 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
20-03-2016

White privilege

Een tijdje geleden werd een avond lang gepraat over white privilege in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Het voordeel dat witte mensen ten opzichte van zwarte mensen hebben in de mediawereld was het onderwerp, maar het ging eigenlijk over de (onopgemerkte) voordelen die witte mensen hebben ten opzichte van zwarte mensen in de Nederlandse maatschappij, sterker nog, de hele wereld. Voordat er gepraat kan worden, moet duidelijk zijn: wie of wat is wit en zwart?

2430 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
06-03-2016

Verlamd

HAP HAP HOERA! Het is de verjaardag van M, maar ik kan er niet om lachen. “Je kijkt een beetje somber”, zei haar broertje toen we binnenkwamen. Hij is jong genoeg om het beestje bij zijn naam te noemen. Hoewel ik zulke onbezonnen eerlijkheid erg kan waarderen, kan ik er niet om lachen.

2870 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
21-02-2016

Wie we willen worden

De vraag wordt je al gesteld voor je überhaupt een antwoord kunt uitkramen: ‘Wat wil je worden?’ Het blijft je misschien bespaard als het antwoord al voor je gegeven is, als je ouders een familiebedrijf hebben of zo. 

2979 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
24-01-2016

De gedenkwaardige geschriften

Papiervisjes zijn voor mij, net als voor ieder ander, een plaag. Een plaag die me doet kokhalzen maar op een vreemde manier ook geruststelt. Het betekent dat er papier in de buurt is; veel papier, papier dat in diverse staten verkeert. Zoals het niet erg is dat een kroeg of concertzaal ruikt naar verschaald bier, zo is het niet erg dat papier onfrisheid met zich meebrengt.

2938 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
03-01-2016

De sereniteit van stoplichten

Weet je wat ik mis, in het straatbeeld van mijn dorp? De stoplichten. Die zie je bijna nergens meer en als ze er nog zijn binnen Zevenhuizen, dan werken ze in deeltijd.

2976 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
13-12-2015

Goldenboy

Veel mensen gaan graag met een acteur, zanger of ander type Bekende Nederlander (of Andere-Nationaliteit-Drager) op de foto. Vaak heb ik me afgevraagd waarom. Een mogelijke verklaring: herkenning. Herkenning in de zin van: hij of zij heeft iets gespeeld, gedaan, gezongen waar men zich in herkent. Hij of zij heeft vorm gegeven aan een herkenbaar gevoel in een rol, hij of zij heeft een herkenbare situatie vertolkt in een lied. Door zo’n vorm van identificatie kun je iemand ‘kennen’ zonder dat je diegene ooit gezien of gesproken hebt.

4398 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
29-11-2015

Tradities

We reden door het zuidoosten van de provincie Utrecht en ik verbaasde me vanaf de achterbank over de glooiing van het landschap. Dat de naam Utrechtse Heuvelrug niet voor niets staat begon pas laat te dagen. Het was zondag, dat is voor het denkvermogen een vrije dag. We kachelden langs de Nederrijn, over de Grebbeberg, langs Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

2717 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
04-10-2015

Adem

Met je vrienden heb je het soms over de auto’s die je wil hebben later. Zij praten over de hoeveelheden horsepower en de dashboardicoontjes die ze verlangen aan te treffen in hun droommobielen, die namen dragen die lijders aan auto-apathie niet helder voor de geest staan, al scheren die droommobielen dagelijks langs hem heen terwijl hij fietst. Mijn bijdrage aan die autopraat bleef altijd beperkt tot “als er maar een goede muziekinstallatie in zit”.

2026 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
13-04-2016

De afloop van de Marathon Rotterdam

Gerben Solleveld is verslaggever voor Hart van Holland en hardloper. Hij blikte de afgelopen weken vooruit op de NN Marathon van Rotterdam. Zijn persoonlijk record op de marathon wàs 2:50:39. Sinds zondag 10 april is hij de trotse eigenaar van een pr van 2:38:04.

410 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
10-04-2016

In de aanloop naar de Marathon Rotterdam: Parcoursverkenning

Gerben Solleveld is verslaggever voor Hart van Holland en hardloper. Hij blikt de komende weken vooruit op de NN Marathon van Rotterdam die hij op 10 april gaat lopen. Zijn persoonlijk record op de marathon is 2:50:39.

449 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
03-04-2016

Zenuwlijen in aanloop naar de Marathon Rotterdam

Gerben Solleveld is verslaggever voor Hart van Holland en hardloper. Hij blikt de komende weken vooruit op de NN Marathon van Rotterdam die hij op 10 april gaat lopen. Zijn persoonlijk record op de marathon is 2:50:39.

641 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
28-03-2016

De filosofie van de Rotte

Gerben Solleveld is verslaggever voor Hart van Holland en hardloper. Hij blikt de komende weken vooruit op de NN Marathon van Rotterdam die hij op 10 april gaat lopen. Zijn persoonlijk record op de marathon is 2:50:39.

432 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
13-03-2016

Ontspanning is tijdwinst

Gerben Solleveld is verslaggever voor Hart van Holland en hardloper. Hij blikt de komende weken vooruit op de NN marathon van Rotterdam die hij op 10 april gaat lopen. Zijn persoonlijk record op de marathon is 2:50:39.

555 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
06-03-2016

In aanloop naar de Marathon Rotterdam

Gerben Solleveld is verslaggever voor Hart van Holland en fanatiek hardloper. Hij blikt de komende weken vooruit op de NN Marathon Rotterdam die hij op 10 april gaat lopen. Zijn persoonlijk record op de marathon is 2:50:39. 

343 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst

CONTACT:
Noordelijke Dwarsweg 1a,
2761 GA Zevenhuizen
 

deel deze pagina op uw:

Facebook Twitter Google+ Linkedin