Google

sHarjeet 

Hart van Holland online - 'Raadswerk is een ambacht'
woensdag, 26 juni 2019

'Raadswerk is een ambacht'

[GROUP_IMAGE]
Geplaatst door Hart van Holland (nieuws) op 02-09-2017
Nieuwstotaal >>

Waddinxveen - Hij was zelf pas in de twintig toen hij voor het eerst politiek actief was. Inmiddels is Peter van den Berg 43 jaar, al jaren raadslid in Waddinxveen en auteur van het boek 'Zakboek raadsleden; een gereedschapskist voor het betere raadswerk'.

Op woensdag 6 september wordt het boek tijdens een minisymposium gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan de Commissaris van de Koning van Utrecht.

Van den Berg publiceerde al eens eerder een boek, in 2010. Hij deed dit met enkele andere schrijvers en het ging toen over pleegzorg; zijn andere passie naast besturen. En na het praktisch handboek voor raadsleden, komt er eind september nog een tweede boek uit over pleegzorg.

Als je het allemaal bij elkaar optelt, is het eigenlijk wel grappig: Het zakboek voor raadsleden heeft Van den Berg samen met Jorden Hagenbeek van een organisatieadviesbureau geschreven, met name voor beginnende raadsleden die nog al eens kunnen verzuipen in het werk. Mede door de tips van Van den Berg wordt hun worsteling wellicht wat draaglijker.

Maar zelf lijkt Van den Berg zich graag onder het werk te begraven.. "Als je iets heel leuk vindt, zoals besturen, en het schrijven gaat je redelijk makkelijk af dan gaat het bijna vanzelf."

Hij komt als raadslid vaak beginnende raadsleden tegen die zich bijvoorbeeld afvragen of ze een motie of een amendement in moeten dienen of complete bestemmingsplannen doorlezen. "Ik heb dat zelf in het begin ook gedaan. Het is ook geen verwijt, maar vaak onkunde terwijl raadsleden het over het algemeen toch al druk genoeg hebben en diverse ballen in de lucht moeten houden. Veel raadsleden hebben gewoon een fulltime baan ernaast en vaak nog een gezin. Ik heb wel eens uitgerekend dat je jaarlijks toch zeker wel honderd avonden in de weer bent als raadslid, niet alleen met vergaderingen maar ook met inloopbijeenkomsten en dergelijke en dan heb ik het nog niet over al het leeswerk en belletjes die je ontvangt of pleegt."

Van den Berg noemt raadswerk 'een ambacht'. "Een vakman zorgt dat hij goed gereedschap heeft, maar hij heeft niet alles direct of tegelijk nodig. Zo is ook dit boek opgezet: om zowel starters als ervaren volksvertegenwoordigers te voorzien van gereedschap om hun ambt of ambacht uit te voeren."

Of zijn boek ook meer mensen zal enthousiasmeren om raadslid te worden? "Dat weet ik niet, dat zou wel mooi zijn. In sommige gemeenten hebben ze best moeite met het vinden van raadsleden." Een hogere vergoeding zou wellicht bij kunnen dragen aan een oplossing, meent Van den Berg. "Ik koop met mijn vergoeding bijvoorbeeld verlof zodat mijn gezin niet gebukt hoeft te gaan onder al mijn activiteiten."

Overigens staat zijn gezin voor honderd procent achter hem. Dat blijkt wel uit het feit dat de voorkant van het boek voor raadsleden mede is ontworpen door de echtgenote van Van den Berg.

Het boek is te koop via Berghauser Pont in Amsterdam. ISBN: 9789491930928. Kosten: 24,95

Laatst vernieuwd: 02-09-2017 om 10:16 AM

Terug

Reacties


Reactie toevoegen

CONTACT:
Noordelijke Dwarsweg 1a,
2761 GA Zevenhuizen
 

deel deze pagina op uw:

Facebook Twitter Google+ Linkedin