Google

sHarjeet 

Hart van Holland online - Columns
maandag, 21 juni 2021

Columns

18-11-2017

Gemeentehuis als museum?

2161 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
10-09-2017

Wielrennen

Sinds kort behoor ik tot een van de meest gehate volksgroepen van Nederland. 

1891 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
27-08-2017

Avonturier

Over twee rugtassen verspreidden we ons hebben en (huis)houden: tent, slaapzakken, kook- en eetgerei, kleding et cetera. Zo gingen M en ik op pad om vier weken met de trein door Europa te reizen. Van Marseille tot Boedapest. Met opzet hadden we niets geboekt tussen de eerste en de laatste nacht van onze reis. We zouden wel zien. Het avontuur tegemoet! 

2254 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
13-08-2017

Droom

2013 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
30-07-2017

Verontrustende vakantie

Een heel schooljaar ben je druk doende met de waan van de dag. Zittend in één van de hoeken waar de klappen vallen — [baan-/werkgarantie] x talenstudie = onder het vriespunt — heb je het idee dat je je het schompes moet werken om straks enige kans te maken, op het moment dat je de onderwijsfabriek uitrolt om je geluk te beproeven op de arbeidsmarkt.

5870 keer bekeken | 1 reactie
16-07-2017

Grijzend

Van mijn haar moet ik het hebben. Het kostte mij jaren om dat te begrijpen en nu lijk ik nog maar weinig tijd te hebben om er gebruik van te maken. 

2019 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
09-07-2017

Best

Over presteren ging het bij mij thuis niet vaak. 'Doe je best' was het adagium. Het was het laatste wat mijn oom tegen mij zei toen ik dertien was, het was het laatste wat mijn opa tegen mij zei tien jaar later. Doe je best, ik zou het op mijn lijf moeten tatoeëren. 

1910 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
25-06-2017

Beestenboel

Een breed schoolgebouw in het groen. De artiestenimpressie ziet er in elk geval mooi uit. Twee Waddinxveense basisscholen, De Regenboog en de Koning Willem-Alexanderschool, strijken binnenkort neer op het WSE-terrein. Volgens het krantenbericht komt er een 'zoem- en zoefzone' bij. Ik denk dat dat zoen- en zoefzone moet zijn, als nieuwe naam voor kiss & ride. 

2279 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
11-06-2017

Schoolvoetbal

Het is altijd mot tussen scholen. Dan bedoel ik niet mot over de meest lovende woorden in de Elseviergids. Nee, ik bedoel mot als in wij-tegen-hunnie. 't Reigerbos tegen de Eendragt was het in mijn tijd en waarschijnlijk is dat van alle tijden. 'Beter een goede buur dan een verre vriend.' Dacht het niet! Vooral niet tijdens het schoolvoetbaltoernooi. 

3408 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
28-05-2017

26 duizend klachten

Het is het voorbij! Woensdag werden de laatste eindexamens afgenomen. Positief ingesteld als ik ben tel ik de herkansingen niet mee. Iedereen gaat in een keer slagen!

3669 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
14-05-2017

Scriptie

Geachte lezer. Verwacht de komende weken niet te veel van mij. 

3429 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
30-04-2017

Muggenziften?

Ik zocht een woord voor de titel en gaf mezelf hints: het moet betrekking hebben op ogenschijnlijke onbenulligheden en het moet iets zijn waarvan je liever niet beticht wordt. Mierenneuken leek me ongeschikt. Zulk taalgebruik kan als onzedelijk worden ervaren. Haarkloven was een optie, maar bij dat woord moet ik aan agressieve shampoocommercials denken. Wist je dat iemand die pezeweeft ook punaisepoetser kan worden genoemd? Die kende ik nog niet. 

3199 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
16-04-2017

Hiphop = literatuur

Mensen kennen mij langer dan vandaag. Hiphop en literatuur zijn twee van mijn grote liefdes. Het bericht over Nederhop en Mulisch dat vorige week de ronde deed werd mij van alle kanten toegestuurd. 'Nederhoppers creatiever met taal dan Mulisch', drukte de Volkskrant pontificaal op de voorpagina. 'Deze rappers kennen meer woorden dan Harry Mulisch', kopte NOS. 'Rapgroep Zo Moeilijk heeft groter vocabulaire dan Harry Mulisch', aldus NU.nl. 

3442 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
02-04-2017

KloofKloof

Op de dag van de verkiezingen was ik net verhuisd naar een studentenhuis in een rustige wijk in Utrecht. Mijn nieuwe huis staat, net als mijn ouderlijk huis, tegenover een basisschool. Je kunt de jongen wel uit Zevenhuizen halen, maar Zevenhuizen niet uit de jongen.

3130 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
19-03-2017

Bril

Vroeger had ik de ogen van een havik. Dat is prettig voor een kleine doerak. Bij het uithalen van fratsen - belletje lellen, fikkie stoken, door het raam op andermans televisie zappen - had ik naderend onheil in de vorm van boze buren al snel in de gaten. Geen gezeik, Pepijn op de uitkijk.

2995 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
22-01-2017

De digitale doodsteek

Die keer dat kleine Pepijn zei dat baby's uit het hoofd komen. Het is zo'n 'wat-dat-kind-toen-toch-voor-onzin-uitkraamde'-anekdote die het goed doet op etentjes van mijn ouders. 

3021 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
15-01-2017

Lijstjes

Voor goede voornemens maakte ik tot voor kort lijstjes. Meer van het een (sport) en minder van het ander (nagelbijten), vaker dit (sporten, maar ook familiebezoek) en somser dat (roken), langer zus (sporten, maar ook tandenpoetsen) en korter zo (slapen - dan krijg je meer gedaan!). 

3265 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
18-12-2016

Brief

Je moet het maar kunnen. Defensie werkt met die leus, maar de (gemeente)politiek maakt er wat mij betreft ook aanspraak op. Niet alleen is lokale politiek doorgaans hard voor weinig - dat nemen lokale politici voor lief - het wordt vaker hard tegen hard. Vorig jaar was de kerstgedachte in Geldermalsen ver te zoeken toen het gemeentehuis werd bekogeld tijdens een discussie over de komst van vluchtelingen. 

3469 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
04-12-2016

Dobberen dankzij Donald

Nu er in Zuidplas een wethouder is opgestapt en de PVV aan kop gaat in de peilingen voor de verkiezingen valt er lokaal en landelijk van alles te bespreken. Laten we toch verder kijken dan onze West Ring- of Afsluitdijk lang is. De laatste tijd ging geen naam zo vaak over de tong als die van Donald Trump, en dan vooral met betrekking tot de vraag: zal zijn presidentschap het einde van de wereld betekenen?

3305 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
20-11-2016

Durf-ik-zelvers

De Lullo van Jiskefet bestaat niet meer. Dagenlang pizza's bestellen en met een fles bier lamlendig voor de buis hangen is er niet meer bij voor studenten. "De tijd van onbezorrrrgdheid is voorrrrbij", om met een andere serie te spreken. Het idee van het studentenbestaan als luilekkerland is hardnekkig, maar achterhaald.

3634 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
31-10-2016

Kerfstok

Trump zei tegen zijn opponent Clinton: als ik win, laat ik een speciale aanklager aanstellen om onderzoek naar jouw gelieg en bedrieg te doen. Zelfs De Grote Despoten in de wereldgeschiedenis zullen hun dictatoriale trekjes nooit zo expliciet getoond hebben.

3930 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
09-10-2016

Zaanse tragedie

In het toneelstuk Phèdre, geschreven door Jean Racine in 1677, loopt alles in het honderd. Meerdere mensen begaan stommiteiten die leiden tot een vreselijke ontknoping. Zulke dingen gebeuren wel vaker in Griekse tragedies.

3481 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
02-10-2016

Waddinxpedia

Mensen krabben zich niet meer achter de oren tegenwoordig. Wrijven niet meer over hun kin. Ze malen, broeden en prakkiseren - een woord waarbij ik altijd aan stamppot moet denken - niet meer. Als je niet peinst, heb je geen botox nodig en wie hoeft er nog te peinzen met Google binnen handbereik?

3555 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
25-09-2016

De koninklijke kater van het komkommerseizoen

Het komkommerseizoen is slecht verlopen. In Spanje althans, waar volgens groentennieuws.nl sprake is van het slechtste komkommerseizoen in tien jaar. Er werd bijna 15 miljoen kilo meer geproduceerd dan in 2015, maar daar werd 11,6 miljoen minder op verdiend.

3635 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
28-08-2016

Museum

3890 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
14-08-2016

Pokmens Go

Een vriend van mij moest pas gaan wadlopen. Met zijn vriendin. Dat meldde hij in ons groepsgesprek op WhatsApp. Hij zou afgefakkeld worden met de gebruikelijke stijlmiddelen – ‘je zit onder de plak man, het burgermansbestaan lonkt!’ - ware het niet dat hij alle goedkope kritiek direct in de kiem smoorde. 

4056 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
31-07-2016

Sorry

De Amerikaanse acteur en activist Jesse Williams - bekend geworden als Jackson Avery uit de serie Grey’s Anatomy - ontving vorige maand de jaarlijkse BET Humanitarian Award. Bij het in ontvangst nemen van de prijs, uitgereikt door Black Entertainment Television, sprak Williams - wiens moeder en vader respectievelijk Zweeds en Afro-Amerikaans zijn - meeslepende woorden. Williams uitte zich kritisch over de raciale ongelijkheid in Amerika: schijnbaar alomtegenwoordig, niet alleen in de maatschappij maar ook in de entertainmentbusiness. 

3694 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
24-07-2016

Schatgraven

Het grind knarste onder de banden van de auto’s die af- en aanreden op de parkeerplaats bij Château de Châlus-Chabrol. Dit was het kasteel waar Richard Leeuwenhart, van wie ik een Legopoppetje en een levendige fantasie had, in 1199 door een pijl uit een kruisboog was geraakt. De pijl werd Leeuwenhart fataal: zijn wond infecteerde en de vechtlustige koning van Engeland stierf.

4248 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
03-07-2016

DENK en De Waarheid

Val de media aan en ze zullen over je schrijven. Zoals je ziet, ook de lokale columnist waag zich eraan.

3610 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
05-06-2016

Google je straatnaam

‘Gedaalde metallieken / failliete republieken / D’effektenhoek vol vrees.
?De kooplui in perikel / Heel de aard op een karikel / De wereld op de sjees!’ 

3845 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
15-05-2016

De Cultuur en Het Koningshuis

Daar zitten we dan, in Polen. Koffie te drinken in de groene ring, het stadspark van Krakau. Als je bivakkeert in een andere omgeving dan gewoonlijk ben je geneigd te praten over wat dat gewoonlijk nu eigenlijk is - met gewoonlijk bedoel ik: Nederland. Zoiets gebeurt helemaal snel als je in Polen zit met allemaal mensen die Nederlandse taal en cultuur studeren.

7270 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
07-05-2016

Bericht uit Hongarije: Transit zone

Freelance verslaggevers Erwin van ’t Hof en Aurora Peters verbleven negen weken in Hongarije om een documentaireserie te maken over het sluiten van grenzen in Europa. Deze week hun laatste column vanuit Boedapest.

1977 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
01-05-2016

Een stuk beter

Een prednisonkuur en honderdtallen oogdruppels verder gaat het nu een stuk beter. Mijn aangezichtsverlamming knapt sneller op dan ik had durven hopen. Hoewel het linkeroog met wat inspanning weer kan knippen en knipperen als vanouds, is het nogal traag. Qua ziekteverloop mag ik in mijn handen wrijven. Ik vreesde maanden met twee gezichten door het leven te moeten; die paar weken boden daartoe geen prettig vooruitzicht.

2096 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
17-04-2016

Bericht uit Hongarije: Jurassic Park

Freelance verslaggevers Erwin van ‘t Hof en Aurora Peters verblijven negen weken in Hongarije om een documentaireserie te maken over het sluiten van grenzen in Europa. Voor Hart van Holland maken zij drie columns.

3300 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
28-03-2016

Bericht uit Hongarije: Geen fraai verhaal

Freelance verslaggevers Erwin van ‘t Hof en Aurora Peters verblijven negen weken in Hongarije om een documentaireserie te maken over het sluiten van grenzen in Europa. Voor Hart van Holland maken zij drie columns.

7585 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
20-03-2016

White privilege

Een tijdje geleden werd een avond lang gepraat over white privilege in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Het voordeel dat witte mensen ten opzichte van zwarte mensen hebben in de mediawereld was het onderwerp, maar het ging eigenlijk over de (onopgemerkte) voordelen die witte mensen hebben ten opzichte van zwarte mensen in de Nederlandse maatschappij, sterker nog, de hele wereld. Voordat er gepraat kan worden, moet duidelijk zijn: wie of wat is wit en zwart?

3317 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
06-03-2016

Verlamd

HAP HAP HOERA! Het is de verjaardag van M, maar ik kan er niet om lachen. “Je kijkt een beetje somber”, zei haar broertje toen we binnenkwamen. Hij is jong genoeg om het beestje bij zijn naam te noemen. Hoewel ik zulke onbezonnen eerlijkheid erg kan waarderen, kan ik er niet om lachen.

4090 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
21-02-2016

Wie we willen worden

De vraag wordt je al gesteld voor je überhaupt een antwoord kunt uitkramen: ‘Wat wil je worden?’ Het blijft je misschien bespaard als het antwoord al voor je gegeven is, als je ouders een familiebedrijf hebben of zo. 

4209 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
24-01-2016

De gedenkwaardige geschriften

Papiervisjes zijn voor mij, net als voor ieder ander, een plaag. Een plaag die me doet kokhalzen maar op een vreemde manier ook geruststelt. Het betekent dat er papier in de buurt is; veel papier, papier dat in diverse staten verkeert. Zoals het niet erg is dat een kroeg of concertzaal ruikt naar verschaald bier, zo is het niet erg dat papier onfrisheid met zich meebrengt.

3983 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
03-01-2016

De sereniteit van stoplichten

Weet je wat ik mis, in het straatbeeld van mijn dorp? De stoplichten. Die zie je bijna nergens meer en als ze er nog zijn binnen Zevenhuizen, dan werken ze in deeltijd.

3966 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
13-12-2015

Goldenboy

Veel mensen gaan graag met een acteur, zanger of ander type Bekende Nederlander (of Andere-Nationaliteit-Drager) op de foto. Vaak heb ik me afgevraagd waarom. Een mogelijke verklaring: herkenning. Herkenning in de zin van: hij of zij heeft iets gespeeld, gedaan, gezongen waar men zich in herkent. Hij of zij heeft vorm gegeven aan een herkenbaar gevoel in een rol, hij of zij heeft een herkenbare situatie vertolkt in een lied. Door zo’n vorm van identificatie kun je iemand ‘kennen’ zonder dat je diegene ooit gezien of gesproken hebt.

6820 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
29-11-2015

Tradities

We reden door het zuidoosten van de provincie Utrecht en ik verbaasde me vanaf de achterbank over de glooiing van het landschap. Dat de naam Utrechtse Heuvelrug niet voor niets staat begon pas laat te dagen. Het was zondag, dat is voor het denkvermogen een vrije dag. We kachelden langs de Nederrijn, over de Grebbeberg, langs Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

3783 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
04-10-2015

Adem

Met je vrienden heb je het soms over de auto’s die je wil hebben later. Zij praten over de hoeveelheden horsepower en de dashboardicoontjes die ze verlangen aan te treffen in hun droommobielen, die namen dragen die lijders aan auto-apathie niet helder voor de geest staan, al scheren die droommobielen dagelijks langs hem heen terwijl hij fietst. Mijn bijdrage aan die autopraat bleef altijd beperkt tot “als er maar een goede muziekinstallatie in zit”.

2791 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
23-08-2015

De dierentuin

Of ik nu over de duinpaden van Ameland fiets of tegen de klippen van de Cauberg op trap: zodra ik lucht krijg van een plek waar je naar dieren kunt kijken, stap ik af. Wat de bestemming ook is - bij de beesten stopt de reis. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om een kinderboerderij, aquarium, eendenvijver of dierentuin ongezien aan me voorbij te laten gaan.

2633 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
05-08-2015

Eiland

The Wicker Man is een horrorfilm met Nicolas Cage in de hoofdrol. Cage speelt politieagent Edward Malus die zijn ex-vrouw bezoekt op een eiland. Edward gaat omdat zijn ex hem gevraagd heeft haar vermiste dochter daar te zoeken. De eilanders en Malus begrijpen elkaar niet, lijken dat ook niet te willen. De agent kan niet doordringen tot de ziel van het eiland. Aan het einde wordt hij verbrand in een metershoge houten pop.

2417 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
02-07-2015

Vrouwenboeken

Zomervakantie. De meesten zullen de gelegenheid aanpakken zo min mogelijk te lezen – dat komt wel weer als de studieboeken hen indringend beginnen aan te kijken per september – maar bij mij is dat anders. Gedurende het afgelopen jaar heb ik mezelf in mijn kamer ingemetseld tussen de boeken. Als een Inuït in een iglo van papier verblijf ik in Utrecht. In de zomer moet de inhaalslag gemaakt worden.

2072 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
16-10-2016

Schuldbewust

We komen elkaar zo af en toe in het dorp tegen. Meestal wel tijd voor een praatje. Hij is ondernemer en rijdt vaak met zijn eigen auto, soms de auto van de zaak. Maar nu zie ik hem bij een indrukwekkende motorfiets staan. "Midlifecrisis?", gooi ik quasi nonchalant op. Hij kan er om lachen. "Ik rijd al zo'n dertig jaar motor", kaatst hij terug. "Ik heb pas nog ruim 1200 euro aan bekeuringen afgetikt bij een motorcollega van je." Ik proef niet het misnoegen, zoals zo vaak bij dit soort zaken, dat ik geregeld op verjaardagen bijna verplicht mag aanhoren.

1147 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
02-10-2016

Stom-Stom

Winkelcentrum ’t Gouweplein ligt er verlaten bij op deze zaterdagavond. Ik heb net een rondje ondergrondse garage gefietst. De jeugd wil daar nog wel eens ‘hangen’. Zeker op frisse avonden, omdat het in de garage dan goed toeven is. Vanavond niets van dat alles.

1001 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
18-09-2016

Voedselverspilling: doe er wat aan

Nederlanders staan als zuinig, zo niet gierig, bekend. Daarom is het toch wel verrassend dat ze tegelijkertijd kampioen voedselverspilling zijn (top 3 van Europa). Consumenten, supermarkten, restaurants et cetera gooien met elkaar per jaar maar liefst twee miljard kilo eten weg, omgerekend 135 kilo per persoon.  De consument gooit zelf bijna vijftig kilo per jaar weg. Restjes, kliekjes, rijst, pasta, brood en nog veel meer.

1146 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst
18-09-2016

Op huisbezoek

“Heb je zo even tijd voor drie deurwaarderszaken”, vraagt collega Eric. Hij overhandigt mij een adreslijstje. “Ken jij ze?”

1080 keer bekeken | Er zijn nog geen reacties geplaatst

CONTACT:
Noordelijke Dwarsweg 1a,
2761 GA Zevenhuizen
 

deel deze pagina op uw:

Facebook Twitter Google+ Linkedin