Home » Den Haag wil voor oktober 2022 van het Russisch gas af

Den Haag wil voor oktober 2022 van het Russisch gas af

Den Haag wil voor oktober 2022 van het Russisch gas af

24-05-2022 – De gemeente Den Haag streeft erna om op 10 oktober van het Russische gas af te gaan. Dit is een van de gevolgen van de sancties die zijn opgelegd door de Europees Unie tegen Rusland. Den Haag staat onder grote druk in hun zoektocht naar een nieuwe gasleverancier. Dit leidt waarschijnlijk tot hoge gasprijzen in de gemeente.

Eén van de sancties van de Europese Unie tegen Rusland

Na de inval van Rusland in Oekraïne in februari dit jaar, ontstond er al snel een discussie over het gebruik van Russisch gas. Ongeveer 120 gemeenten verspreid door heel Nederland nemen gas af van het Russische bedrijf Gazprom, waaronder dus de gemeente Den Haag.

Door gas te blijven afnemen, wordt Rusland min of meer financieel gesteund in hun aanval tegen Rusland. Onacceptabel, met als gevolg dat de contracten met Gazprom en de richtlijnen van het Rijk opnieuw werden bestudeerd om te kijken wat er mogelijk is. Maar in april 2022 veranderde de situatie door nieuwe sancties van de Europese Unie: de contracten met Russische gasleveranciers moeten voor 10 oktober 2022 zijn beëindigd.

En dan?

De gemeente Den Haag is momenteel op zoek naar een nieuwe gasleverancier. Er bestaat alleen een kans dat deze helemaal niet gevonden wordt, waardoor Den Haag geen gas meer heeft. Een ander mogelijk scenario is hogere prijzen, en dat is waar inwoners totaal niet op zitten te wachten.

De gasprijzen rezen de afgelopen jaren al de pan uit. En er komt nog geen einde aan deze stijging. Veel inwoners gaan daarom op zoek naar duurzame initiatieven, om zich voor te bereiden op de toekomst. Denk hierbij aan maatregelen zoals het laten installeren van zonnepanelen of een warmtepomp en het isoleren van hun woning.

Verduurzaam je huis met isolatie

Het verbeteren van de isolatie in je woning is een goede maatregel die je kunt treffen om te besparen om je energierekening. Maar dat niet alleen, het is ook een goede eerste stap om straks helemaal van het gas af te kunnen.

Met isolatie heb je veel mogelijkheden, zoals: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zolder isolatie en gevelisolatie. Maar ook het vervangen van je glazen door isolatieglas is een goede maatregel. Volgens Isolatie.website verlies je minder warmte wanneer je woning goed geïsoleerd is. Je hoeft dus minder te stoken om je woning op temperatuur te houden, waardoor je gasverbruik daalt. Wanneer je isolatie combineert met zonnepanelen of een warmtepomp, wek je ook nog eens je eigen stroom en warmte op. De overstap naar gasvrij wonen wordt dus een stuk gemakkelijker.