Home » Supercell lijkt Noord-Holland te besparen

Supercell lijkt Noord-Holland te besparen

Supercell lijkt Noord-Holland te besparen

20/05/2022 – Vanuit het zuidwesten van Nederland trekken er momenteel zware buien over het land. In de provincies Noord-Brabant en Limburg wordt er zelfs gewaarschuwd voor een supercell: een onweersbui met een roterende luchtstroom. Zoals het nu lijkt blijft de supercell de provincie Noord-Holland te besparen.

Wat is een supercell?

Een supercell is een zware onweersbui. Deze bui bevat een roterende, opwaartse luchtstroom. Er vallen tijdens een supercel enorme hoeveelheden regen. Maar ook grote hagelstenen, zware windstoten en tornado’s kunnen tijdens zo’n bui voorkomen. Volgens Weerplaza.nl is een supercell het meest heftige soort onweersbui.

Welke maatregelen kun je nemen?

Niemand zit op een supercell te wachten. Kijk in je tuin wat eventueel gevaar op zou kunnen leveren, denk bijvoorbeeld aan tuinmeubelen en planten in bloempotten. Zet alles goed vast of verplaats het naar de schuur of naar binnen. Zo kunnen ze tijdens de bui niet door de ramen vliegen. Sluit ramen en deuren. Zorg dat je ten tijde van de bui niet op een openveld staat en schuil nooit onder bomen.

Wat wordt het weer?

Het KNMI geeft code oranje af voor de provincie Limburg. Er wordt 30 tot 40 millimeter regen verwacht en windstoten tot 110 kilometer per uur. Diverse weerinstituten melden dat de kans bestaat dat er een tornado-windhoos ontstaat. Code oranje geldt tot 16.00 uur vanmiddag. Tot 17 uur geldt nog code geel.

Code geel geldt tussen 12.00 uur en 17.00 uur ook voor de provincies Noord-Brabant en Gelderland. In de overige provincies zijn de buien minder heftig, maar wordt wel zware regenval verwacht.

Wat te doen bij schade?

Gisteren heeft het weer ook flink huisgehouden in heel Nederland. Verzekeringsmaatschappij Interpolis meldde om 08.00 uur vanochtend dat er al 338 schademeldingen waren binnen gekomen. Deze meldingen waren vooral afkomstig uit Noord-Brabant en Gelderland, maar ook in Overijssel en Limburg werden diverse meldingen gemaakt. Het noorden van het land kwam er goed vanaf.

De meeste schademeldingen gingen met name om schade aan woningen. Vooral daken hadden het zwaar te voorduren, melden dakdekkers uit de regio. Ook meldingen van lekkage, waterschade en ondergelopen kelders kwamen vaak voor.

Wat is de verwachting voor komende dagen?

De komende dagen wordt het weer een stuk rustiger. De temperatuur zakt naar tussen de 17 en 22 graden overdag, en 10 tot 13 graden ’s nachts. Er staat een lichte wind. Vanaf maandag wordt het wisselvallig: op maandag, dinsdag en woensdag wordt lichte regen verwacht.

 

Bron: Wat is een supercell? – Weerplaza.nl