Home » Populariteit zonnepanelen blijft stijgen, dit is wat je moet weten over de terugverdientijd

Populariteit zonnepanelen blijft stijgen, dit is wat je moet weten over de terugverdientijd

zonnepanelen terugverdientijd

Populariteit zonnepanelen blijft stijgen, dit is wat je moet weten over de terugverdientijd van zonnepanelen

22-8-2022 – Er is een flinke stijging te zien in de vraag naar zonnepanelen. Daarbij zijn er ook steeds meer vragen, bijvoorbeeld over de terugverdientijd. Het is mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen zonder dat je hierbij een enorm bedrag moet inleggen. Natuurlijk gaat het om een bedrag van duizenden euro’s, maar je kunt hierbij een subsidieregeling aanvragen. De Nederlandse overheid stimuleert huishoudens namelijk om de overstap te maken richting een duurzame wereld. Zonnepanelen leveren in dat opzicht een goede bijdrage, waarbij geldt dat de zonnepanelen een investering zijn in jouw huis. De levensduur van de zonnepanelen is namelijk erg lang, waardoor de waarde van jouw woning als gevolg van de plaatsing toeneemt. Daarnaast kun je een goed rendement met de zonnepanelen halen. Lees in deze blog wat kosten zonnepanelen en hoe je de terugverdientijd kunt verkorten. 

Het rendement van de zonnepanelen

Voor de opbrengst van zonnepanelen per dag geldt dat je dit van tevoren kunt uitrekenen. Het rendement wordt namelijk bepaald door een aantal factoren. Ten eerste het aantal uren in de zon, waardoor het van belang is om de zonnepanelen in zuidelijke richting te plaatsen. Ten tweede het vermogen van de zonnepaneel, aangezien dit per soort kan variëren. Ten slotte speelt het aantal zonnepanelen een rol, aangezien je meer vermogen kunt opwekken met meer zonnepanelen. Door het rendement dat je binnenhaalt kun je de kosten van de investering in zonnepanelen terugverdienen. 

Financiële voordelen

Het levert een aantal financiële voordelen op om te kiezen voor zonnepanelen, waardoor je binnen een periode van zeven jaar meestal de investeringskosten hebt terugverdiend. De energierekening gaat bijvoorbeeld op, aangezien je door de zonnepanelen voortaan zelf je eigen energie kan opwekken. Daarnaast heb je verschillende belastingvoordelen, aangezien je de investering op het moment van belastingaangifte kunt aftrekken. Ten slotte heb je de mogelijkheid tot salderen, waarbij je opgewekte energie die je zelf niet nodig hebt aan een energieleverancier afgeeft in ruil voor geld.

Uitrekenen van de winst

Voordat je tot een aankoop overgaat is het belangrijk om de winst uit te rekenen, hiervoor kun je gebruik maken van verschillende websites op het internet. Door deze constructie te hanteren achterhaal je of zonnepanelen een verstandige investering is. Naast de al genoemde factoren geldt dat je de zonnepanelen tevens tactisch moet plaatsen. Denk hierbij aan het voorkomen dat de zonnepanelen onder de schaduw van een boom komen te liggen.

De stijging in de vraag naar zonnepanelen is vooral in de provincie Noord-Holland te zien. Voor de zomer was één op de vijf huishoudens geïnteresseerd in de voordelen van zonnepanelen, dit is inmiddels 1 in de 4 huishoudens.