Google

sHarjeet 

Hart van Holland online - De Rotte - van Wilde Veenen tot wereldhaven
dinsdag, 27 juli 2021

De Rotte - van Wilde Veenen tot wereldhaven

Geplaatst op: 03-11-2013

Dijkgraaf Oosters (links) en wethouder Hazelebach zijn blij met het boek over De Rotte van Koos Termorshuizen (midden).

Zevenhuizen – Hoeveel tijd Koos Termorshuizen het afgelopen half jaar in zijn boek over De Rotte heeft gestoken, moet je volgens hem niet eens willen schatten. “Heel wat uren in elk geval.” En dat naast zijn dagelijkse baan als econoom. Het is aan het boek af te zien dat er veel tijd en zorg aan is besteed. Naast informatieve teksten en interviews staan er talloze mooie foto’s in van De Rotte en alles wat eromheen is gebouwd en groeit. Het boek werd donderdag gepresenteerd in het sportcafé van de roeibaan in Zevenhuizen.

“De Rotte was ooit een echte rivier, een veenrivier en soms zelfs een kreek”, schrijft de auteur aan het begin van zijn boek. Het is in ieder geval ook ‘het riviertje uit zijn jeugd’. Termorshuizen woont inmiddels niet meer in deze regio. Hij woont in Amersfoort, maar als puber roeide hij er veel. “Ik woonde vlakbij het Boerengat, daar waar het Rottewater zich vermengt met water van de Rijn. Ik zat op deze plek vaak te dromen over het leven op een binnenvaartschip dat uit Zwitserland voer.”

Termorshuizen is aan het boek begonnen omdat hij graag ‘wil weten’. Niet de geschiedenis was het uitgangspunt, maar De Rotte vandaag de dag en waarom de boezem loopt zoals ie nu loopt. “De Rotte is maar achttien kilometer lang en dus is het ook te overzien”, zegt Termorshuizen met een grijns. “Ik heb de boezem als het ware in stukjes gehakt en kilometer voor kilometer beschreven. In sommige gevallen was er veel over te vertellen en in andere gevallen is de focus gelegd op bijvoorbeeld een molen in de buurt of een sluisje.”

De rivier loopt langs Moerkapelle, Zevenhuizen, Oud Verlaat, Bleiswijk, Bergschenhoek en een beetje verscholen door Rotterdam. In zijn presentatie donderdag vertelde Termorshuizen enthousiast over molens die naast het water staan of hebben gestaan, over parklandschappen die te vinden zijn langs De Rotte en de buitenwijken van Ommoord waar de boezem doorheen slingert. Het boek heet niet voor niets De Rotte, van Wilde Veenen (vernoemd naar de polder in Moerkapelle) tot wereldhaven.

Het boek dat bestaat uit 240 pagina’s behelst ook veel fotomateriaal. “Ik ben daarbij geholpen door mijn neef Arjan. En ik dank ook de Archeologische Dienst en het hoogheemraadschap die heel veel informatie voor mij hebben gecheckt.” Het eerste exemplaar dat Termorshuizen dan ook donderdag overhandigde ging naar Hans Oosters, dijkgraaf van Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Deze gaf op zijn beurt weer een exemplaar aan onder andere wethouder Hazelebach van de gemeente Zuidplas waar De Rotte ook doorheen slingert.

Voor meer informatie: www.uitgeverijdekunst.nl
 


Aantal keer bekeken: 1943 | Er zijn nog geen reacties geplaatstDeel dit bericht op uw:
Facebook Twitter Google+ Linkedin

ReactiesCONTACT:
Noordelijke Dwarsweg 1a,
2761 GA Zevenhuizen
 

deel deze pagina op uw:

Facebook Twitter Google+ Linkedin