Home » Rotterdammers bereiden zich massaal voor op koude winter

Rotterdammers bereiden zich massaal voor op koude winter

6-9-2022 – Op dit moment ligt de gasprijs boven de piek in december en het record van vlak na de Russische invasie. Rusland draait de gaskraan verder dicht, en dat is ook te merken in de grootste stad van Zuid-Holland. Met de winter voor de deur kijken mensen naar oplossingen om toch het huis warm te kunnen houden.

Gasprijzen schieten omhoog

Het weer van komend winter wordt nauw in de gaten gehouden. Wanneer we een normale winter krijgen, hebben we in Nederland genoeg gas in voorraad. Maar gaan wij een koude winter voorgeschoteld krijgen, dan dreigen er wel degelijk gastekorten.

De prijs van gas is voor enorm veel huishoudens een doorn in het oog. Op dit moment betaal je voor gas rond de 300 euro per megawattuur (MWh). Ter vergelijking: in 2011 tot 2020 betaalde je nog gemiddeld 20 euro per MWh.

Deze cijfers zorgen bij veel Rotterdammers voor kopzorgen. ‘Als ik geen veranderingen zou maken in mijn huis, weet ik niet of ik de winter wel warm door ga komen. Ik ben dus al een tijd druk aan het kijken hoe ik op mijn energie kan besparen.’ Verteld een inwoner van Rotterdam aan ons.

Energiezuinige maatregelen populair

‘Maar liefst 2 van de 3 woningen in Nederland hebben nog geen goede isolatie.’ Blijkt uit navraag bij een isolatiebedrijf. Een huis verliest veel warmte via het dak, muren, ramen en de vloer. Hier valt voor menig huishouden dan ook veel winst te behalen. ‘Door een gemiddelde hoekwoning te isoleren, valt er al snel zo’n € 2.400,- te besparen op jaarbasis. We krijgen dan ook enorm veel aanvragen om huizen te komen isoleren. Zoveel dat we alle aanvragen bijna niet aankunnen.’

Gelukkig is er voor het isoleren van je huis een subsidie mogelijk. Wanneer je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je tot 30% van de kosten terugkrijgen. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten, waardoor het isoleren van je huis zeker in deze tijd erg aantrekkelijk is.