Home » Veel mensen in Amstelveen hebben last van vochtproblemen in huis

Veel mensen in Amstelveen hebben last van vochtproblemen in huis

Veel mensen in Amstelveen hebben last van vochtproblemen in huis

02-06-2022 – Uit onderzoek blijkt dan ongeveer 1 op de 5 huishoudens in Amstelveen woont in een huis met vochtplekken of schimmel. Zeker in oudere huurwoningen is dit echt een probleem: ongeveer 40% van de woningen zit vol met vocht en schimmel. Vochtproblemen zijn erg schadelijk voor zowel de woning als de gezondheid van de bewoners: het is daarom belangrijk dat de problemen zo snel mogelijk worden aangepakt.

Soorten vochtproblemen

Er zijn verschillende soorten vochtproblemen:

  • Doorslaand vocht: doorslaand vocht ontstaat door een poreuze buitenmuur waardoor regenwater makkelijk door de muur naar binnen trekt. De vochtplekken als gevolg van vochtdoorslag bevinden zich overal op de muur.
  • Opstijgend vocht: opstijgend vocht wordt ook wel optrekkend vocht genoemd. Het wordt veroorzaakt doordat grondwater zich via de muur omhoogtrekt. De vochtplekken bevinden zich ook nooit hoger dan 100cm boven de grond.
  • Condensatievocht: condensatievocht wordt ook wel leeftocht genoemd en ontstaat in ieder huishouden door bijvoorbeeld koken, wassen en slapen. Condensatievocht zorgt voor problemen in slecht geventileerde woningen: de vochtige lucht wordt onvoldoende afgevoerd waardoor het zich hecht aan koude oppervlakten zoals ramen en muren.

De huishoudens in Amstelveen hebben vooral last van de bovengenoemde drie vochtproblemen. Vooral huishoudens met een laag inkomen zijn de dupe van vocht- en schimmelproblemen. Zij hebben weinig budget om te investeren in isolatie en zeker met de huidige stijgende gasprijzen is het voor hen een onmogelijke opgave. Dat maakt ook het ventileren van de woning in de winter niet makkelijk.

Invloed op de gezondheid

Vocht in huis zorgt niet alleen voor schade aan je woning: vocht en zeker schimmel veroorzaken diverse gezondheidsklachten. Je kunt last krijgen van astmatische klachten, zoals hoesten en benauwdheid, maar ook van reumatische klachten zoals spierpijn en pijnlijke gewrichten. Schimmel zorgt vaak voor diverse allergieën en irritaties aan de huid en ogen. Daarnaast veroorzaakt vocht een verzwakt immuunsysteem.

Isolatie als één van de oplossingen

De Woonbond, een organisatie die opkomt voor de rechten van huurders, ontvangen regelmatig klachten over vochtproblemen. Isoleren zou de oplossing kunnen zijn voor dit probleem: goed geïsoleerde woningen hebben minder last van vochtproblemen en ventileren wordt aantrekkelijker, doordat de woning zo weer op temperatuur is. Dankzij isolatie besparen de huishoudens jaarlijks op hun energierekening.

Hoewel isoleren zal bijdragen aan het oplossen van de vochtprobleem, is dit niet de oplossing. Volgens Vochtbestrijdinggids.nl belangrijk om het onderliggende vochtprobleem aan te pakken en te verhelpen. Anders zullen de problemen blijven terugkeren.