Home » Noord-Holland bijna vrij van loden waterleidingen

Noord-Holland bijna vrij van loden waterleidingen

loodgieter

27-06-2022 – In de provincie Noord-Holland zijn de loodgieters van Waterleidingbedrijf PWN druk bezig geweest met het verwijderen van alle loden leidingen uit de provincie. Hiervoor zijn de afgelopen maand ruim 1400 waterleidingen gecontroleerd.

Het gevaar van loden waterleidingen

Woningen die gebouwd zijn voor 1960 hebben soms nog loden waterleidingen. Deze leidingen brengen gezondheidsrisico’s met zich mee: het lood geeft af en komt zo in het drinkwater terecht. Vanwege de gezondheidsrisico’s is de maximaal toegestane hoeveelheid lood 10 microram per liter. Het wordt dus aangeraden om de loden waterleidingen zo snel mogelijk te vervangen. Twijfel je of je loden leidingen hebt? Laat het water dan testen door een erkende loodgieter: de loodgieter kan de leidingen ook direct vervangen.

Al ruim 1400 waterleidingen gecontroleerd

In Noord-Holland heeft waterleidingbedrijf PWN zich druk beziggehouden met het controleren en vervangen van loden waterleidingen. Dit doen zij al sinds de jaren “90. Inmiddels zijn ze zo ver dat enkel de leidingen waarvan niet zeker is of ze lood bevatten nog moeten worden gedaan. Het gaat om de “laatste loodjes”. Het gaat hier enkel om waterleidingen die buitenshuis liggen. Binnenshuis moeten de bewoners dit zelf (laten) controleren en vervangen.