Home » Steeds meer Rotterdammers voelen zich onveilig in hun wijk

Steeds meer Rotterdammers voelen zich onveilig in hun wijk

rotterdam

Steeds meer Rotterdammers voelen zich onveilig in hun wijk

23-8-2022 Uit onderzoek blijkt dat steeds minder Rotterdammers zich veilig voelen in hun eigen wijk. Maar hoe komt dit nu precies? Wanneer we gaan kijken naar de van oorsprong probleemwijken in Rotterdam, dan zien we juist dat hier het aantal meldingen bij 112 Rotterdam is gedaald. De voornaamste reden is dat deze buurten vaak onderling prima met elkaar overweg kunnen alleen vaak wat moeite hebben met de wet- en regelgeving van de overheid. Dit zorgt er dus niet voor dat de mensen zich in hun eigen wijk niet veilig voelen, maar hoe zit het dan?

De wijken rondom het station

Veel mensen die zich niet veilig voelen in Rotterdam, zijn de mensen die hier allereerst niet vandaan komen. Vooral rondom het station heeft de stad Rotterdam ontzettend veel problemen met het enorme aantal hangjongeren wat hier tot diep in de nacht rondloopt. Je kunt je voorstellen, dat wanneer jij alleen vanaf het station naar huis moet lopen en er staat een groep jongeren ‘s avonds, dit je niet per definitie een veilig gevoel geeft. 

Onveilig betekent niet altijd een verhoogde criminaliteit

Wat we wel duidelijk zien, is dat het gevoel van onveiligheid niet per se hoeft te betekenen dat er ook meer criminaliteit is. Wel zien we, dat er steeds meer jeugd op straat rondhangt, zowel op het station alsook bij allerlei verschillende speeltuintjes. Dit is vaak de reden waarom veel mensen het gevoel van onveiligheid ervaren. Je kunt je immers wel voorstellen, dat het heel intimiderend kan overkomen wanneer je met je zoon of dochter naar de speeltuin wilt en er staat een groepje hangjongeren met flessen drank en scooters.

Wat kun je er zelf tegen doen?

Het enige wat jij kunt doen, is het simpelweg melden. Heb jij het gevoel dat je jezelf niet veilig voelt in je eigen wijk, dan is het zaak om dit bespreekbaar te maken. Hierbij  hoef je uiteraard niet direct foto’s en namen van bepaalde personen door te geven, maar enkel een melding maken is vaak al voldoende. Zo kan de politie in jouw wijk wellicht wat vaker surveilleren en voorkom je dat het op lange termijn uit de hand loopt en je zichtbaar bent op 112 nieuws omdat je het heft in eigen handen hebt genomen.